SIKARU

 

Sikaru este numele unei retete de bere mentionata in Imnul catre Ninkasi, zeita Sumeriana a berii.

Scris undeva in jurul anului 1800 ien pe tablite de lut, acest imn este fara indoiala mult mai vechi.  Exista dovezi cu privire la fabricarea berii in zona Sumerului ce dateaza din perioada 3500-3100 ien.

Se pare ca acest obicei aparuse ca activitate conexa a fabricarii painii, dupa ce oamenii au observat ca odata fermentate, cerealele pot fi transformate intr-o bautura placuta la gust. In plus berea continea nutrienti ce nu puteau fi gasiti in alte produse astfel ca a devenit o marfa de baza, muncitorii fiind platiti in mod curent in bere. De asemenea era consumata  in cadrul unor ceremonii religioase si nu in ultimul rand pentru vindecarea unor boli. Conform artefactelor si scrierilor rezulta ca era o bautura apreciata de muncitori si nobili deopotriva.

Era  destul de diferita de berea de astazi  fiind un fel de "paine lichida”   cosumata  in grup cu ajutorul paielor de bambus pentru a evita ingerarea particulelor solide.

Fabricarea berii este studiata din cele mai vechi timpuri, insa cunostintele acumulate sunt mai degraba tributare strict eficientizarii economice. Revolutia industriala din secolul trecut  a atins si acest domeniu transformand berea intr-un produs  de masa standardizat.

 

Ca reactie, in anii ‘70 in Statele Unite a inceput o adevarata revolutie a micro-fabricilor artizanale de bere (craftbreweries) care si-au propus sa redea consumatorilor berea de calitate. Acest fenomen s-a extins in toata lumea, in capitalele europene existand sute de fabricanti artizanali care ofera localnicilor bucuria a ceea ce ei numesc birra, cerveza, beer, ol, pivo, biere...etc.

 

Astfel, pentru noi,  Sikaru este simbolul caracterului artizanal ce ne permite ca prin inovatie, creativitate si fantezie sa cream bere cu personalitate.

Noi

 

In primul rand ne place berea si consideram ca viata este prea scurta pentru a bea o bere plictisitoare.

Fabricam cu pasiune berea pe care noi insine o consumam si dorim sa le trezim oamenilor aceeasi pasiune pentru berea artizanala pe care noi o avem.

 

La inceput am avut curiozitatea de a fabrica bere.

 

Am inceput ca berari amatori din dorinta de a savura bere de calitate si ca reactie la o piata a berii anosta. Am descoperit ca din cele 4 ingrediente din care se face berea (apa, malt, hamei si drojdie) poate rezulta o varietate de gusturi si arome bine definite si foarte diversificate, contrar a ceea ce marii producatori locali ofera clientilor.

 

Am investit multa pasiune si am facut totul de la zero.

 

Am studiat procesul tehnologic de fabricare, iar in practica ne-am folosit fantezia pentru a face beri pe gustul nostru. Am stiut de la inceput ca fabricarea berii este un proces complex.

 

Am gasit un spatiu pe care l-am renovat si amenajat in mare parte cu propriile forte, apoi l-am echipat cu toate utilajele necesare pentru a fabrica si imbutelia bere.

 

In acelasi timp am colaborat cu artistul Laurentiu Midvichi pentru designul etichetei.

 

Si nu se poate sa nu mentionam lupta birocratica care pana la urma nu a reusit sa ne taie elanul.

 

Fabricarea berii este activitatea noastra curenta, insa experimentam si lucram permanent la noi retete sau la imbunatatirea retetelor existente. Elaborarea retetelor este un proces complex ce necesita curiozitate, inventivitate, studiu, multiple incercari si nu in ultimul rand rabdare in monitorizare rezultatelor.

 

Ne dorim ca aceste incercari sa se concretizeze in beri noi cu gusturi complexe si arome generoase pentru ca pretutindeni, inclusiv in Romania, berii trebuie sa i se redea complexitatea si diversitatea, iar consumatorii trebuie sa o redescopere, sa-i aprecieze savoarea, aroma, buchetul, calitatile nutritive si buna dispozitie ce vine odata cu acestea.